Sunday, January 27, 2013


hati manusia, tak semua sama.
hati manusia, tak semua orang faham.
hati manusia, tak semua bersih.
hati manusia, tak semua baik.

hati manusia....................................................

kalau nak cakap pasal hati manusia, hati sendiri pun tak pernah nak faham. tak pernah nak selidik akan hati diri sendiri. itulah manusia, hati sendiri ntah ke mana, hati orang lain yang selalu kena jaga.

bukan mudah nak terima hati orang lain untuk masuk ke dalam hati kita. bukan mudah. betul tak tipu. dua hati kalau dah bertemu mesti akan menjadi satu. dan satu hati itulah yang payah untuk kita jaga, untuk semua jaga. mungkin..............mungkin kita terlebih jaga hati orang lain sampai hati kita sendiri terluka
Allah ada sebab untuk berbuat demikian. kita jaga hati orang lain sampai kita sanggup mengalirkan airmata. percayalah, mungkin sebab hati org lain tu akan membuatkan kita kuat untuk menjaga hati kita suatu hari nanti. 

hati kita takboleh jangka. kadang kadang kita tahu apa yang kita, kadang kadang kita taktahu.

hati orang lain mungkin cepat terguris, cakap sikit dah sentap. mungkin hati mereka tak kental mcm hati orang lain. cuba bayangkan kalau kita main cakap lepas then suddenly hati dia sakit, tak dapat maafkan kesalahan kita. ada apa orang mcmtu...


" Dosa dengan Allah, andai bertaubat, Allah ampunkan InshaaAllah. Dosa sesama manusia? Kalau betul dia terasa kat hati. Boleh kena virus hati kita juga "

Allah tahu semuanya. Allah tahu akan isi hati setiap daripada kita. nak sorok dekat Allah tentang hati kita? Allahuuu , tak akan dapat sorok sebab Allah Maha Melihat, Allah Maha Mengetahui.. 

tolong faham.....

mintak pada Allah. jaga hati kita, jaga hati dia, jaga hati semua. insyaAllah Dia akan permudahkan segala urusan atau niat kita terhadap seseorang. 

bersihkan hati, jaga iman.
assalamualaikum.....................................